Посуд і обладнання для коктейлів

Посуд для коктейлів

Ніхто не сперечатиметься, що в коктейлі головне - це смак, але чималу роль створює і спосіб подачі, і, безумовно, посуд, в якому подається коктейль. Адже перед тим, як спробувати довгоочікуваний напій, ми оцінюємо його по «одягу». Новачка може вразити різноманітність посуду для коктейлів та пристосувань для їх змішування, по суті, більшість з них ми так чи інакше використовуємо щодня, навіть не підозрюючи, що саме вони допомагають одягнути «зміст» коктейлю в незвичайну форму.

Посуд подачі для коктейлів

В принципі, коктейлі можна наливати в будь-який посуд, але при цьому слід пам'ятати, що від її привабливості залежить і привабливість самого напою. При виборі коктейльного посуду виходять з того, що край склянки (келиха) був якомога тонше, щоб коктейль міг краще потрапляти на язик. Підставка ж має бути товстою, міцною, і трохи важчою, щоб тримати холод в склянці і зробити стакан менш крихким.
Скло в посуді для коктейлю не повинно бути кольоровим, посуд повинен підкреслювати колір напою, а не змінювати його.
Всі келихи, чарки і стакани розроблені для цілком певних напоїв, і в рецепті коктейлю, як правило, можна знайти рекомендації для якого коктейлю, який посуд використовувати.
Для охолодження порціонного посуду її слід тримати в холодильнику або наповнювати льодом перед приготуванням коктейлю. Бокал для коктейлю ємністю 90 мл можна змочити холодною водою і помістити в морозильну камеру.
Випробуваний спосіб підготовки порціонного посуду до чергового використання: потримати кожен келих над відром з киплячою водою, поки скло не запітніє, потім протерти круговими рухами чистою лляною тканиною.

Види коктейльних склянок і келихів:

* Склянки-тумблери - сімейство склянок з дуже товстим дном. Маленькі тумблери (близько 160 мл) - для Сауер, а також для фруктових або овочевих соків. Середні тумблери (200 мл) - для Фізз. Великі тумблери (хайбол) (280 -300 мл) підходять для коктейлів (в основному для лонгдрінків), а також для молочних коктейлів, холодних пуншів і крюшонів.
* Склянки old fashion (старомодний стакан) - 125 - 150 мл. За зовнішнім виглядом нагадують тумблери, але більш приземкуваті. У них подають напої «on the rocks», тобто в чистому вигляді з льодом, крюшони і холодні пунші. Використовують для подачі коктейлів-аперитивів, коктейлів Кордіан, коктейлів смеш, фрапе, мист.
* У склянках типу «балон», як і у великих коньячних чарках, подаються екзотичні логдрінки і напої з льодом.
* Бренді глас (сніфтер) (200-400 мл) - круглий келих у формі великої коньячної чарки. Підійде для напоїв Крусті, екзотичних лонгдрінків і напоїв з льодом і для подачі коктейлів з бренді і коньяком.
* Склянка-колінз (300-400 мл) - склянка циліндричної форми з прямими стінками. Підходить для подачі лонгдрінків.

Келихи для шампанського використовують для подачі коктейлів з вершками та шампанським. Існує кілька їх видів:

* Флют - високий і тонкий келих на довгій ніжці (близько 180 мл), для подачі коктейлів з шампанським, для десертних коктейлів, коктейлів-кобблеров і фірмових напоїв;
* Шампанське блюдце (шампанка), що має дуже широку чашу (120-270 мл), для подачі коктейлів з вершками;
* Туліп - (від англ. «Тюльпан») (150мл), для подачі коктейлів на основі шампанського і екзотичних коктейлів.

Бокал Маргарита (200 мл) - широкий келих на довгій ніжці. Через своєрідну форму часто застосовується для подачі Фроузен-дрінків (заморожених напоїв), Фізз та слінгів (особливо коктейлів типу «Маргарити» або «Дайкірі»).

Бокал Харікейна (330-500 мл) - глибокий витягнутий келих на ніжці, застосовується для подачі екзотичних коктейлів та коктейлів-кобблеров.

Бокал Піна-Колада - (300-400мл) - глибокий келих на ніжці, за формою трохи нагадує Харікейна. Підходить для подачі екзотичних коктейлів.

Чарки

У великих широких чарках подають напої з вершками або соками, в маленьких - сухі аперитиви і діджестіви, тобто коктейлі з високим вмістом алкоголю, які подаються після їжі. Чим тонше скло рюмки, тим краще вона охолоджується в холодильнику.

* Чарка для коктейлів до 100 мл-невисокі чарки конічної форми на тонкій ніжці. У них подають прозорі змішані коктейлі, напівсухі аперитиви і діджестіви, а також напої, які готують з льодом, але подають без нього. Використовують для подачі більшості коктейлів: коктейлів-аперитивів, коктейлів-сауер, коктейлів-Кордіан, коктейлів-ойстер, коктейлів Фрозен.
* Чарка Кобблер (50 мл) використовується для подачі вермутів і десертних коктейлів-кобблерів. Так як кобблери більше, ніж звичайні чарки і розширені у верхній частині, то вони ідеально підходять для прикраси з фруктів. Чарку-кобблер заповнюють на дві третини льодом, наливають змішані алкогольні напої і кладуть фрукти, потім додають шампанське, ігристе вино або содову.
* Чарка для коктейлів сауер (100 мл). Для однойменних коктейлів, а також коктейлів з вершками. Залежно від сервірування і модних тенденцій чарка-сауер може підмінятися коктейльної чаркою.
* Чарка Пусс-кафе для складних коктейлів (45 -100 мл). У такому посуді готують і подають шаруваті коктейлі.
* Чарка Шот - (від англ. Shot - «постріл») (від 30 до 60 мл). Підходить для подачі коктейлів «кордіалз» і «шуттерс», тобто випивають залпом одним ковтком.

Гуртки та чашки

* Гуртки для крюшонів, як правило, мають ручку і носик. Вони невисокі, з широким краєм.
* В термостійкі бокали і гуртки на короткій товстій ніжці або без неї, з ручкою наливають пунш, грог і глінтвейн.
* Чаша для пуншу (125 - 150 мл) підходить для гарячого пуншу.
* Бокал айриш-каву (240-300 мл) - глибокий келих на ніжці, а збоку має невелику ручку, щоб відвідувач не обпікався про гарячі стінки (в Айріш-кава подають гарячі напої і коктейлі).

Обладнання для приготування коктейлів

Шейкер. Шейкер (від англ. Shake - трясти) - пристрій для приготування змішаних напоїв і коктейлів за допомогою струшування. Зазвичай шейкер на три чверті заповнений льодом. Найчастіше шейкери зроблені з металу, але можна зустріти скляні і навіть пластикові варіанти виконання. Обсяг шейкера буває від 0,25 до 1л, але найчастіше використовують інструмент на 0,5 і 0,7 л.

Розділяють 2 види шейкерів:

* Кобблер (Європа) cobbler - складається з 3-х частин (ваза, фільтр і кришка). Економічний варіант шейкера. Простий у використанні. Його недоліком є занадто велика тепловіддача, прискорює танення льоду і холодить руки. Середню частину щільно надівають на нижню. Кришка шейкера забезпечена дрібними отворами і грає роль сита, призначення якого не допустити потрапляння шматочків льоду з шейкера в келих з готовим напоєм. Третя частина - ковпачок, який надягають на кришку для герметичності на час приготування напою. Шейкер відмінно служить як для змішування, так і для охолодження. Їм часто користуються для приготування так званих важких напоїв, що містять цукор, яйця, молоко, вершки, мед, густий сироп.
* Бостон (Америка) boston - складається з 2-х частин (скляна і металева). Бостонський шейкер складається з двох чашовидної контейнерів, скляного та металевого, які вставляються один в іншій. Перевага в більш повільному таненні льоду в такому шейкері, і це дозволяє довше збивати коктейль. Недолік такого шейкера в його крихкості.

Перед застосуванням шейкер спочатку треба остудити, кинувши туди 2-3 шматочки льоду величиною з горіх і закривши його кришкою. Потім вилити з нього утворилася від танення льоду воду, влити відповідні напої, знову закрити кришкою і струшувати 20-60 секунд.
У шейкер не можна заливати газовану воду, яку підливають уже до напоїв у склянки.
У домашніх умовах замість шейкера (при його відсутності) можна скористатися звичайною пляшкою чи півлітровій банкою, вливши в неї перераховані складові частини і потім струшуючи пляшку (банку з кришкою) до утворення однорідної маси.
Щоб запобігти танення льоду в шейкері, можна загорнути його в серветку.
При зайвому струшуванні шейкера велика частина льоду змішується з доданими напоями, що порушує рецептуру і погіршує якість коктейля.

Ситечка. Сито потрібно для того, щоб злити коктейль з шейкера, залишивши в шейкері лід (як правило, подрібнений невеликими шматочками) і шматочки фруктів, а іноді - щоб стримати пінку. Можна замінити друшляком і навіть марлею.
Існує кілька видів ситечок для коктейлів:

* Julep strainer - невелике ситечко без пружинки і часто і без опорних ніжок, являє собою ложечку з отворами. Вимагає професійних навичок і менш поширене.
* Hawthorn strainer - ситечко з пружинкою, звичайно випускаються з чотирма або двома опорними язичками, які щільно лягають на краю шейкера і тим самим перешкоджають його сковзанню в сторони.

Барна ложечка і стакан для змішування. Вихідні інструменти для змішування коктейлів: розмішування з льодом. Барна ложка - це спеціальна ложка з довгою загнутої спіраллю ручкою, яка дістає точно до дна змішувального склянки. Барні ложечки незвичайно довгі, використовуються для розмішування у високих склянках. Викривлена частина зазвичай розташована в середині ложечки для того, щоб полегшити обертання ложечки і для того, щоб тримати ложечку між двома пальцями - це один із способів перемішування коктейлів. Бувають барні ложки з прямими або витими ручками. Ложечки з витими ручками використовують для приготування листкових коктейлів: алкоголь чи іншій інгредієнт стікає по спіралі, акуратно вкладаючись черговим шаром. Коли його товщина достатня, ложку піднімають і ставлять наверх шару.
Барний склянку необхідний для приготування коктейлів, які потрібно не збовтувати, а розмішувати. У склянку входить приблизно 1 літр рідини.

Міксер, блендер. Зазвичай користуються електричними або ручними міксерами, а також спеціальними барними.
Взбивання в міксері необхідно, коли до складу напою входять емульгатори. Компоненти наливають на подрібнений лід у міксер (блендер), потім перемішують до однорідної маси. Змішування чи збивання за допомогою міксера максимально зберігає всі цінні якості продуктів, підвищує їх засвоюваність і надає їм легкий приємний смак.
Найчастіше міксером (блендером) користуються при виготовленні яєчних, молочних і деяких інших коктейлів, коли потрібно дуже інтенсивне перемішування, або піноутворення, або подрібнення фруктів до стану пюре. Цим способом, зокрема, готують все фліпи (коктейль з яєчним жовтком, який збивають з іншими компонентами суміші).
У міксері або блендері можна збивати коктейлі, до складу яких входять шипучі інгредієнти.
У домашніх умовах можна використовувати кухонний комбайн.

Соковижималки. Існують ручні та електричні соковижималки. Вони призначені для того, щоб вичавлювати сік з фруктів і овочів.

Інструменти для роботи з льодом. До цієї групи відносяться: машинки (електричні і механічні млини) для дроблення льоду, розколювачі льоду, також відерця, совки і щипці для льоду. Ці предмети полегшують роботу з льодом і перешкоджають його передчасному таненню при контакті з руками.

Різні барні прикраси: функціональні і декоративні. До функціональних відносяться: піка (шпажка), використовується для наколювання фруктів і оливок; палички для коктейлів (для розмішування коктейлю в бокалі); трубочки для зручного пиття коктейлів.
До декоративних: барні парасольки, пальмочки, підвіски на келих і ін

Мірні склянки й ложки. Існує кілька видів мірної посуду для коктейлів:

* Мірна чашка зі скла або пластику з нанесеною шкалою;
* Мірна чарка з двох частин: джіггер (Jigger) - обсягом зазвичай від 1 до 2 унцій (30 до 60 мл), і маленький pony - 3 / 4 рідкої унції, він же 20 грам;
* Мірні ложки в стандартних (британських) або метричних одиницях.

Маточки і товкачки. Іноді для приготування коктейлів використовують спеціальні товкачки-Мадлер. Мадлер - декоративна товкачка, маточка певної довжини та діаметру, призначена для вичавлювання соків зі свіжих фруктів і ягід прямо в посуд для подачі коктейлю, а також використовується для подрібнення і добування соку з твердих інгредієнтів. Це пристосування виробляється як з дерева, так і з пластика, і розрізняється розмірами і типом поверхні, перетирають продукт (гладка або ребриста поверхня).

Тертки. Для приготування деяких коктейлів використовують терки для цедри і терки для мускатного горіха.

Ножі і обробні дошки. Дошка для різання (краще за все з жолобком для стоку соку) з штучних матеріалів або дерева. На ній можна різати і фрукти, і інші інгредієнти для коктейлів.
Також використовуються ножі:

* Ніж для фруктів;
* Ніж «для сомельє» (штопор / нарзаннік) з відкривачкою для пляшок;
* Ножі для декорування: карбовочний ніж (ніж для зняття цедри дозволяє бармену робити фігурний зріз з цитрусових: стружкою або жолобком, щоб потім використовувати отриманий продукт для прикраси краю келиха), ножі, видавлюють серцевину яблука, ніж для вирізання фруктових кульок і т. д .

Інші інструменти.

* Воронка. Просто незамінний інструмент для новачків, щоб не розлити нічого.
* Гейзери. Гейзери - спеціальні насадки на пляшки, що дозволяють бармену розливати напої тонкої і рівною цівкою. Гейзери виробляються з металу або пластмаси.
* Риммер - пристосування для швидкого приготування краста (оформлення кромки келиха) з солі і цукру. Декоратор або Риммер виготовляється з пластику і являє собою контейнер з декількома відділеннями. В одну насипається сіль, в іншу - цукор, а в третю з губкою наливають сік лайма. Бармен занурює край келиха спочатку в просочення, а потім - в сіль або в цукор, залежно від того, який готується напій.

 

Посуд для коктейлів

Щоб підготувати посуд для коктейлів до використання, його зазвичай тримають над окропом до тих пір, поки вын не запітніє, після чого протирають чистою лляною ганчіркою. За великим рахунком коктейлі можна розливати в будь-який посуд, але слід пам'ятати, що коктейлі та посуд з кольорового скла несумісні! Так як кольоровий посуд значно погіршує вигляд і привабливість коктейлю. Також слід пам'ятати, що всі чарки, келихи і склянки призначені для певних напоїв ...





Хайбол - призначений для холодних, освіжаючих напоїв, які завдяки великому обсягу можна пити довго.

 

Бокал для коктейлю - призначений для коктейлів з ​​яскраво вираженим смаком, а також для міцних напоїв.

 

Велика коньячна чарка підходить для екзотичних лонгдрінків, а також для напоїв з льодом.

 

Широкий келих (фужер) для шампанського - призначений для будь-яких коктейлів з шампанським або солодким напоєм і т. д.

 

Айріш-кава - назву келих отримав від всесвітньо відомого коктейлю "Айріш-Кава". Застосовується для подачі гарячих напоїв та коктейлів.

 

Лікерна чарка, кордіан, поні - застосовується для подачі лікерів в чистому вигляді. Свою назву "поні" отримав внаслідок свого невеликого обсягу.

 

Маргарита - свою назву отримала від коктейлю Маргарита. Через своєрідної форми часто застосовується для подачі Фроузен-дрінків і заморожених напоїв.

 

Олд-фешен, рокс глас, віскі глас - для подачі алкогольних напоїв з льодом. Для подачі віскі як у чистому вигляді, так і з льодом, а також коктейлів невеликого з обсягу "Олдфешен" та ін

 

Шот, джіггер, стопка - призначена для подачі міцних алкогольних напоїв у чистому вигляді.

 

Харікейна - застосовується для подачі екзотичних коктейлів.


 

 
Сайт создан в системе uCoz